Doorgaan naar hoofdcontent

Kristallen trofee van ŠKODA AUTO voor winnaar Tour de France - Jonas Vingegaard

SKODA
Kristallen trofee van ŠKODA AUTO voor winnaar Tour de France - Jonas Vingegaard
  • Unieke trofee uitgereikt na eindzege van 109e Tour de France
  • ŠKODA Design creëerde overwinningstrofeeën al voor de twaalfde keer
  • ŠKODA ondersteunt Tour de France sinds 2004 als officiële hoofd- en autopartner

De Deen Jonas Vingegaard versloeg zijn rivalen tijdens 21 etappes en behaalde daarmee de eerste plaats in het algemeen klassement. Als erkenning voor zijn topprestatie ontving hij een kristallen winnaarstrofee gemaakt door ŠKODA Design. Ook de winnaar van het puntenklassement in de door ŠKODA gesponsorde groene trui-categorie en de winnaar van de witte trui kregen een speciale award. Het was dit jaar voor de twaalfde keer dat ŠKODA Design de unieke trofeeën heeft vormgegeven. 

De 60 centimeter hoge kristallen trofeeën van vier kilogram worden traditioneel vervaardigd in Lasvit in Nový Bor. De precieze symmetrische snit zorgt ervoor dat het gebroken licht er vanuit elke hoek anders uitziet. Net als de huidige ŠKODA-modellen hebben ook de trofeeën karakteristieke kristallijne vormen.

De Tsjechische autofabrikant ondersteunt de Tour de France al sinds 2004 als officiële hoofd- en autopartner. Dit jaar leverde ŠKODA AUTO 250 auto's aan de organisatoren, de wedstrijdleiding en de serviceteams die het peloton begeleiden. Naast de volledig elektrische ENYAQ iV, die werd gebruikt door Tour de France-directeur Christian Prudhomme als 'Red Car' tijdens 16 van de 21 etappes, werden ook de OCTAVIA en SUPERB iV met plug-in hybride aandrijflijn ingezet.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Rijbewijs halen bij de fabriek? In 1907 had ŠKODA een rijschool

Het eerste rijbewijs in de autogeschiedenis geeft Karl Benz in 1888 toestemming om zijn auto's te besturen. Het is een certificaat uitgegeven door de Duitse stad Mannheim. In ŠKODA's thuisland Tsjechië (destijds Oostenrijk-Hongarije), is Theodor von Liebieg er als de kippen bij. Hij importeert een automobiel in 1893 en haalt meteen zijn rijbewijs. In de vergunning staat: "De gemeenteraad van Liberec bevestigt hierbij dat hij geen fouten heeft gemaakt in het gebruik van deze auto."

Heel vroeger: geen rijlessen, alleen het examen

In die tijd is het rijbewijs meer een bevestiging dat het voertuig bij jou in veilige handen is. Er zijn geen rijlessen, alleen het examen. Je komt simpelweg opdagen met je eigen auto en laat zien dat je het apparaat veilig kan besturen. Als je ervaring hebt met stoommachines, is je kans van slagen groot.

Václav Klement, medeoprichter van de autofabriek die later uitgroeit tot ŠKODA, is niet tevreden met de gang van zaken. Hij behaalt zijn rijbewijs of 'Testcertificaat' in april 1906 en vindt dat zijn fabriek behalve deugdelijke auto's ook goede chauffeurs moet afleveren. In die tijd wordt trouwens elke automobilist een chauffeur genoemd.   

De eerste rijschool start in 1907

Op 1 mei 1907 opent de eerste rijschool van Tsjechië zijn deuren. De rijschool belooft "eigenaren van auto's de mogelijkheid te bieden om te leren over de constructie van automobielen en ermee te rijden, en om professionele chauffeurs op te leiden". Sommige deelnemers zijn rijk en bezitten inderdaad zelf een auto, anderen zijn chauffeur van beroep.

De training wordt gehouden op het fabrieksterrein van LAURIN & KLEMENT. De toets bevat een theoretisch gedeelte, maar de nadruk ligt op de praktijk. Zowel op het rijden zelf, als op de werking van de verbrandingsmotor en het benodigde onderhoud. Alle 21 leerlingen slagen voor het examen. LAURIN & KLEMENT speelt daarop in, door in advertenties niet alleen motorfietsen en auto's aan te prijzen, maar ook de "zeer betrouwbare chauffeurs".

Zeer betrouwbare chauffeurs

Historische documenten van 115 jaar geleden zijn zo schaars, dat we niet weten hoe het lespakket er precies uitzag. Maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat het animo voor autorijden snel toenam. In 1907 verlieten 235 auto's (zoals de VOITURETTE A) de fabriek in Mladá Boleslav en 1914 was het aantal bijna verdubbeld tot 453 stuks. Er waren dus echt betrouwbare chauffeurs nodig.

Lees ook: Welke klassieke ŠKODA vind jij het mooist?

Lees verder

Marianne Vos ontvangt groene trofee van ŠKODA
  • Unieke award voor winnaar puntenklassement Tour de France Femmes avec ZWIFT ontworpen door ŠKODA Design

De acht etappes van de Tour de France Femmes avec ZWIFT voerden dwars door Oost-Frankrijk over een totale afstand van 1.029 kilometer. De ronde eindigde op 31 juli in La Super Planche des Belles Filles in de Vogezen, waar Annemiek van Vleuten zich als koningin mocht laten kronen. De van Boheems kristal gemaakte groene trofee van ŠKODA Design stond echter klaar voor Marianne Vos, de grote winnaar van het puntenklassement.

ŠKODA AUTO ondersteunde de tour als officiële hoofdsponsor met meer dan 50 service- en ondersteuningsauto's, waaronder de 'Red Car', de SUPERB iV met plug-in hybride aandrijflijn voor  Marion Rousse, directeur van de Tour de France Femmes. Door het event intensief te steunen, wil ŠKODA AUTO actief bijdragen aan de stevige verankering van de Tour de France Femmes op de kalender van de internationale wielergemeenschap. 

Als hoofdpartner van de Tour de France Femmes avec ZWIFT bracht ŠKODA AUTO ook een aantal Non Fungible Tokens (NFT) uit, beperkt tot 30 voor elke etappe. De acht ontwerpen, die voorafgaand aan de race op weareridinghistory.io werden gepubliceerd, zijn gemaakt door de Tsjechische kunstenaar Ilona Polanski. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Deze ŠKODA's trekken een caravan van 1.500 kilo (of meer)

Een auto met trekhaak mag niet zomaar elke caravan of aanhanger trekken. Het maximale trekgewicht van een ŠKODA is afhankelijk van het model, het motorvermogen en de versnellingsbak. En aanhangers met een eigen remsysteem mogen zwaarder wegen dan een ongeremde aanhangwagen. Daarom gaan we in dit bericht uit van dat hogere geremde trekgewicht.

Je kunt de exacte trekgewichten zelf eenvoudig vinden: ze staan achterin de prijslijst van jouw favoriete ŠKODA-trekauto, op de pagina met technische gegevens. Hieronder sorteren we de verschillende modellen op trekgewicht.

ŠKODA's met een trekgewicht van 1.500 kilo of meer

Voor het trekken van een paardentrailer heb je een trekgewicht van 1.500 kilo nodig. Een middenklasse caravan van ruim vijf meter lang, een gewicht van 1.200 kilo en een gangbare belading van 300 kilo zit ook aan deze bovengrens.

De OCTAVIA en SUPERB, plus de SUV-modellen KAROQ en KODIAQ hebben een trekgewicht van 1.500 kilo of meer. De KODIAQ 1.5 TSI mag zelfs een geremde aanhanger van 1.800 kilo trekken. En dankzij de grote kofferbakken, kunnen kampeerders de gewichtsverhouding tussen auto en caravan goed afstemmen. De ANWB adviseert de 75%-regel: het gewicht van de beladen caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto zijn.

ŠKODA's met een trekgewicht van 1.200 kilo

De SCALA, KAMIQ en de ENYAQ Coupé iV RS zijn berekend op 1.200 kilo. Genoeg om met een comfortabele caravan op vakantie te gaan of met een zeilbootje aan de trekhaak de Friese meren te verkennen.

In de technische gegevens van de SCALA zie je dat de 1.0 TSI met 95 pk een geremd aanhangergewicht heeft van 1.000 kilo, terwijl de 110 pk sterke 1.0 TSI wel de volle 1.200 kilo mag trekken. Een goed argument om voor de krachtiger versie te gaan.

ŠKODA's met een trekgewicht van 1.000 kilo

Laat een trekgewicht van 1.000 kilo je niet tegenhouden om eropuit te trekken. Met een kleine caravan of een vouwwagen, bijvoorbeeld. Let bij het inpakken wel een beetje op het gewicht. Metaalwerkers laten hun hobby-aambeeld thuis.

De FABIA mag 1.000 kilo trekken, of 1.100 kilo in het geval van de 110-pk versie. Net als bij de SCALA maakt het dus uit welke motorisering je kiest. De ENYAQ iV en ENYAQ COUPÉ iV met één elektromotor en achterwielaandrijving gaan ook tot 1.000 kilo. Een elektrische SUV met 4x4 mag dan weer 1.200 kilo trekken.

Trekhaak voor je ŠKODA kopen

Rijd je al ŠKODA en wil je je auto upgraden met een trekhaak, kijk dan in de ŠKODA-webshop. Vul je kenteken in of klik op 'Of kies een model' om de zoektocht naar jouw ideale trekhaak te bespoedigen. Sommige trekhaken zijn zwenkbaar, anderen zijn afneembaar. Ga voor meer informatie naar een ŠKODA-dealer in de buurt. Hij zal de gekozen trekhaak ook bevestigen.

Lees ook: Dubbelcheck of je deze 7 kampeerspullen écht hebt ingepakt

Lees verder

Waarom je met spoed naar het ŠKODA Museum moet

ŠKODA bouwt al ambulances sinds 1906. Zo gebruikte het leger een VOITURETTE C met verlengde wielbasis om vier brancards met gewonde soldaten te vervoeren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de productie van ambulances en brandweerwagens pas echt op gang. De fabriek in Mladá Boleslav bouwde per jaar zo'n honderd betrouwbare Laurin & Klement-ambulances.

In een eerder bericht lees je meer over de geschiedenis van ŠKODA-ambulances. Hieronder belichten we de vijf zeldzame werkpaarden die je tot begin oktober kunt bewonderen in het ŠKODA Museum . Plan je bezoek dus met enige spoed!

Laurin & Klement MF (1919)

Ambulances zijn fascinerend, maar brandweerwagens zijn pas echt gaaf. Zoals deze klassieke Laurin & Klement MF uit 1919. Van 1917 tot 1923 werden in totaal 176 personenauto's en lichte bedrijfswagens gebouwd op het chassis van de MF- en MG-modellen. De carrosserie van deze brandweerwagen was daar één van. Zijn krachtige viercilindermotor van 4.713 cc leverde een voor die tijd indrukwekkend vermogen van 50 pk. Dankzij de topsnelheid van 90 km/h waren de brandweerlieden snel ter plaatse.

ŠKODA 1201 Ambulance (1957)

Deze knuffelbare ambulance is gebaseerd op de ŠKODA 1201 en profiteert van zijn robuuste frame, volledig metalen carrosserie en onafhankelijke wielophanging die zorgt voor een comfortabele vering. De 45 pk sterke motor van 1.221 cc was krachtig genoeg om de lichte ambulance (1.190 kg) te versnellen tot 110 km/h.

De tentoongestelde auto komt uit een privéverzameling en werd ingezet door de ambulancedienst in het district Šumperk, tweehonderd kilometer ten oosten van Mladá Boleslav. Dankzij de langere carrosserie (4,62 meter) en de dubbele achterportieren had hij een streepje voor op andere ambulances uit die tijd.

ŠKODA 120 VB (1986)

De zwarte letters VB op de portieren en de motorkap van deze ŠKODA 120 zijn de afkorting van de Tsjechoslowaakse staatspolitie. Het ontwerp met geel en wit werd eind jaren zeventig geïntroduceerd, daarvoor reed de politie in blauwe auto's met witte strepen. Hoe dan ook: de 120 bood meer veiligheid dan zijn voorganger (de ŠKODA 110) en de achter in de auto geplaatste viercilinder met 50 pk zorgde voor grip op gladde hellingen. De ŠKODA 120 was ook een succesvolle rally-auto – iets wat agenten uit die tijd waarschijnlijk kunnen beamen.

ŠKODA 788 (1992)

Het voordeel van een autoplatform met de motor in de neus en aandrijving op de voorwielen, is dat je vanaf de voorruit naar achteren bijna elke carrosserie kunt tekenen die je wilt. De ŠKODA FAVORIT uit 1987 was een compacte hatchback, maar er verscheen ook een stationwagon (de ESTATE) en een lichte bedrijfswagen (de PICK-UP). De ontwerpers bij ŠKODA hadden nog meer ideeën, maar die strandden in het prototypestadium. De 786 was een rolstoeltaxi en de getoonde ŠKODA 788 een ambulance. Dit prototype is eigendom van het ŠKODA Museum.

ŠKODA FELICIA COMBI LX (1996)

De ŠKODA FELICIA COMBI was licht, wendbaar, betrouwbaar en had een forse kofferbak van 447 tot 1.366 liter. Van 1995 tot 2001 hebben 351.905 exemplaren hun weg gevonden naar gezinnen in Tsjechië en daarbuiten. Het politiekorps van ŠKODA's thuisland was ook fan van de gebruiksvriendelijke stationwagon en versleet meer dan 5.500 exemplaren.

Sinds de jaren negentig heeft de Tsjechische politie al ruim 20.000 ŠKODA's in ontvangst genomen. Tegenwoordig zijn de SCALA en de OCTAVIA het populairst, maar als je naar het ŠKODA Museum rijdt, kun je onderweg ook SUPERB's en KODIAQ's in politiekleuren tegenkomen. 

Lees ook: Rijbewijs halen bij de fabriek? In 1907 had ŠKODA een rijschool

Lees verder

Autopech op vakantie? Zo helpt ŠKODA Mobiliteitsservice

Deze zomer zie je ŠKODA's volgepakt met gezinnen en hun vakantiebagage dwars door Europa rijden. Auto's die keurig onderhouden zijn, zouden eigenlijk niet kapot moeten gaan. Maar autopech kan iedereen overkomen. In zo'n geval kun je altijd ŠKODA Mobiliteitsservice inschakelen (+31 88 0330107). Het maakt niet uit waar je pech krijgt: op je eigen oprit, of elders in Nederland of Europa. In deze landen geldt ŠKODA Mobiliteitsservice.

Hoe helpt ŠKODA Mobiliteitsservice bij pech?

Als je autopech krijgt, regelt de alarmcentrale dat een hulpverlener naar je toekomt om je weer op weg te helpen. Bij stranding op een Nederlandse snelweg of N-weg word je altijd geholpen door de ANWB Wegenwacht. Is het probleem niet ter plekke te verhelpen, dan wordt jouw auto kosteloos naar de dichtstbijzijnde ŠKODA-dealer gesleept. Als de reparatie lang gaat duren, dan vinden we samen met jou de beste oplossing. Bijvoorbeeld een andere vervoersmogelijkheid, een vervangende auto of een hotelovernachting.

Komt mijn ŠKODA in aanmerking voor mobiliteitsservice?

Veel ŠKODA-rijders kunnen terugvallen op mobiliteitsservice. Daarvoor hoeft je ŠKODA alleen geleverd te zijn na 1 januari 2000 en volgens fabrieksvoorschriften zijn onderhouden bij de officiële ŠKODA-dealer. Is dit toch een keer elders gebeurd, dan wordt ŠKODA Mobiliteitsservice weer van kracht zodra je bij de ŠKODA-dealer een grote beurt of een Long Life-onderhoudsbeurt laat uitvoeren. Als alle geadviseerde reparaties zijn uitgevoerd, heb je weer recht op Mobiliteitsservice.

Is ŠKODA Mobiliteitsservice gratis?

Mobiliteitsservice betekent dat de medewerker van de alarmcentrale je kosteloos zal proberen op weg te helpen. Lukt dit ter plekke niet? Dan wordt jouw auto op onze kosten naar de dichtstbijzijnde ŠKODA-dealer vervoerd. Let op: na afloop van de officiële garantietermijn van jouw ŠKODA dien je zelf de kosten voor eventuele reparaties en de benodigde onderdelen te betalen. Tegenwoordig biedt ŠKODA standaard 4 jaar garantie op elke auto met verbrandingsmotor.

Elke ŠKODA-rijder met autopech kan de mobiliteitsservice bellen. Vervolgens zal de medewerker van de alarmcentrale controleren of jouw pech onder de dekking van ŠKODA Mobiliteitsservice valt. In de brochure lees je precies wat niet is inbegrepen.

Welk nummer moet ik bellen bij autopech?

Bij pech bel je (zowel in binnen-als buitenland) +31 88 0330107.

Klanten van ŠKODA Private Lease bellen met +31 33 4549555.

 

Lees ook: Dubbelcheck of je deze 7 kampeerspullen écht hebt ingepakt

Lees verder

ŠKODA optimaliseert accumanagement en infotainment ENYAQ iV via nieuwe software-update
  • Nieuwe software update (versie ME3) voor reeds geleverde ENYAQs iV
  • Uitgebreid pakket aan nieuwe features en verbeteringen voor laden & actieradius, connectiviteit, infotainment & assistentiesystemen
  • Toekomstige software-upgrades komen over-the-air beschikbaar
  • ENYAQ iV-familie in top 7 van bestverkochte volledig elektrische auto's in Europa
  • Verkooptopper in Tsjechië, Slowakije, Finland, Denemarken. Zowel in 2021 als in 2022 tot dusver de bestverkochte BEV in Nederland 

ŠKODA start binnenkort met de installatie van de nieuwe ME3 softwareversie voor reeds geleverde ŠKODA's ENYAQ iV. Deze uitgebreide update zorgt voor een groter praktijkrijbereik dankzij een optimalisering van het accumanagement. Tegelijkertijd zorgt de software voor tal van verbeteringen voor de Digital Cockpit en het head-up display, het infotainmentsysteem en de ŠKODA Connect online diensten. De Nederlandse ŠKODA-dealers nemen contact op met eigenaren van de betreffende auto's om een afspraak te plannen voor de installatie van de nieuwe software. Het totale proces neemt een werkdag in beslag. Vervolgens kunnen toekomstige updates over-the-air worden uitgevoerd. Nieuwe ENYAQ iV- en ENYAQ COUPÉ iV-modellen zijn af-fabriek al uitgerust met de nieuwe software. 

ŠKODA voert de software-update voor bestaande ENYAQ iV-modellen uit als onderdeel van een service-actie die gratis is voor eigenaren. Zij worden de komende periode benaderd door hun ŠKODA-dealer om een afspraak voor de installatie van de software-update in te plannen. 

Sneller laden

Dankzij de software-update neemt het maximum laadvermogen toe tot 120kW voor auto's met een 62 kWh accupakket en tot 135kW voor modellen met de 82 kWh accuvariant. Dankzij een verbeterd warmtemanagement van het accupakket wordt de actieradius van de ENYAQ iV-familie in de praktijk verder vergroot. Verder laten de laad- en rijbereik-graphics in het infotainmentsysteem nu ook de bestemming zien, inclusief eventueel benodigde laadstops.

Met het oog op het accupakket en laden biedt de nieuwe software ook een nieuwe beschermfunctie, waarbij het accupakket bij de volgende laadstop indien gewenst tot een maximum van slechts 80 procent wordt opgeladen. Dit helpt het accupakket te sparen en verlengt de levensduur ervan.

Meer comfort

De Digital Cockpit en het head-up display zijn eveneens verder verbeterd. Ze laten nu in procenten ook de resterende hoeveelheid energie in het accupakket zien. De achteruitrijcamera biedt nu in donkere omstandigheden meer contrast voor een beter zicht rondom de auto. Via een knop op het multifunctionele stuurwiel kan de bestuurder voortaan bovendien sneller en gemakkelijker schakelen tussen de Adaptive Cruise Control (ACC) en Travel Assist. Tevens zijn tal van ŠKODA Connect online diensten verder uitgebreid of verfijnd, waardoor ze nog intuïtiever in het gebruik zijn.

Europees verkoopsucces

Tot dusver heeft ŠKODA ruim 70.000 exemplaren uit de ENYAQ iV-familie aan klanten afgeleverd, goed voor een marktaandeel van 3,5% en een zevende positie op de Europese markt voor volledig elektrische auto's. Op de Tsjechische thuismarkt behoren de ENYAQ iV-modellen tot de bestverkochte BEV's, net als in Slowakije, Finland, Denemarken. Tevens was de ENYAQ iV vorig jaar de bestverkochte elektrische auto in Nederland en staat hij ook dit jaar stevig op de nummer 1-positie.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder