Doorgaan naar hoofdcontent

ŠKODA onthult meer details VISION 7S interieur

SKODA
ŠKODA onthult meer details VISION 7S interieur
  • Nieuwe interieurschets biedt verhelderend inkijkje in design zevenzits concept car
  • Centraal vrijstaand touchscreen is voor het eerst in een ŠKODA verticaal vormgegeven
  • Vlak en breed dashboard, stuurwiel met afgevlakte boven- en onderzijde

De eerste interieurschets van de VISION 7S gaf al een indruk van het minimalistische interieurdesign en de forse ruimte voor maximaal zeven inzittenden, verdeeld over drie zitrijen. ŠKODA heeft ook enkele van zijn kenmerkende Simply Clever-functies toegevoegd. De nieuwe schets laat een symmetrisch ontworpen interieur zien dat alle passagiers een gevoel van veiligheid geeft. Het vlakke, brede instrumentenpaneel loopt door in de portieren, wat de breedte van het interieur benadrukt. Ervoor bevindt zich een groot, vrijstaand touchscreen dat verticaal is opgesteld – een primeur voor ŠKODA.

Verder benadrukt de nieuwe schets de uitgebalanceerde haptische en virtuele interfaces van het studiemodel, plus de doordachte ergonomie. Het nieuwe stuurwiel heeft een innovatief design met verticale spaken. Aan de boven- en onderkant is het stuur afgevlakt om de bestuurder een vrij zicht op het instrumentarium te bieden. Onder het centrale scherm bevindt zich een middenconsole met drie grote, haptische draaiknoppen. Samen met twee grote knoppen en een draaiknop eronder vormen ze een haptisch bedieningspaneel. Daaronder zijn speciale opbergvakken ontworpen, waar passagiers hun smartphones kunnen opladen en hun interactie met de auto verder kunnen personaliseren.

De wereldpremière van de VISION 7S staat gepland op 30 augustus. Het studiemodel blikt vooruit op de nieuwe designtaal van de Tsjechische autofabrikant, waarin de traditionele merkwaarden robuustheid, functionaliteit en authenticiteit een geheel nieuwe invulling krijgen.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Hoe weet je of een ŠKODA stil is? Schudden voor gebruik!

Elke nieuwe ŠKODA die de fabriek verlaat, doorstaat de hobbeltest. Een kort maar intensief traject waarop testrijders onder meer letten op kloppende, piepende en ratelende geluiden. Maar de strijd tegen ongewenste geluiden begint al veel eerder, in de ontwikkelingsfase van het model. Met tests die puur en alleen bedoeld zijn om geluiden te signaleren en vervolgens te elimineren.

De Shaker doet hobbels van echte wegen na

Hoe ontdek je geratel en andere ongewenste bijgeluiden? Door de auto te schudden voor gebruik. ŠKODA heeft daarvoor een speciaal apparaat, 'Shaker' genaamd. De technici in zowel Mladá Boleslav als Kvasiny hebben zo'n schudmachine tot hun beschikking.

De Shaker schudt niet zomaar willekeurig – hij simuleert een echte weg. Technici rijden eerst een specifieke route op de openbare weg en meten de vibraties. Terug in het laboratorium worden hun metingen gebruikt om de Shaker aan te sturen.

Die manier van werken heeft grote voordelen: nieuwe modellen blijven geheim, de technici zijn niet afhankelijk van het weer en ze kunnen tests op exact dezelfde manier herhalen. Bovendien hoeven ze niet naar de andere kant van de wereld te gaan om de nieuwe auto op de lokale wegen te testen. Zolang ze de meetgegevens hebben, kunnen ze die weg in het lab simuleren.

Zo werkt testen met de Shaker

Wanneer een nieuw model getest wordt, rijdt hij over oprijplaten op de Shaker. Twee krachtige trilapparaten worden met het frame van de auto verbonden. Ze leveren tot 8.000 newton aan kracht en werken met frequenties van 5 tot 200 Hz. De schudmachine staat in een geluiddichte ruimte. Die is zo gebouwd, dat de vibraties van het apparaat binnenskamers blijven. Geluiddempende panelen op de muur helpen om de testruimte geluidsdicht te maken.

In de auto zit een geluidsexpert van ŠKODA. Hij luistert naar ongewenste geluiden en heeft een elektrische stethoscoop om de bron van eventueel getril of geratel te vinden. Het laboratorium gebruikt ook een geluidscamera die met 64 microfoons luistert en vervolgens op beeld laat zien waar geluiden vandaan komen. Als de oorzaak gevonden is en de betreffende onderdelen vervangen zijn, kan de test eenvoudig herhaald worden. Net zolang tot de nieuwe auto fluisterstil is.

Lees ook: Riemen vast! 5 weetjes over Euro NCAP en botsproeven

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

ŠKODA officieel partner van Vuelta a España
  • Ronde van Spanje begint met drie openingsetappes op Nederlandse bodem 
  • ŠKODA sinds 2011 als officieel partner verbonden aan de Vuelta
  • Team Jumbo-Visma volgt de renners met de ENYAQ COUPÉ iV, de eerste volledig elektrische ploegleiderswagen van het team

De harten van de Nederlandse wielerfans kloppen deze week extra snel. Aanstaande vrijdag (19 augustus) vindt de Gran Salida van de Vuelta in Utrecht plaats. Met een ploegentijdrit van ruim 23 kilometer bijten de 23 deelnemende teams het spits af. Het hier en daar bochtige parcours voert vooral door het centrum van de Domstad. In de tweede etappe (175 kilometer) op zaterdag (20 augustus) finishen de renners opnieuw in Utrecht, alleen is de start ditmaal in Den Bosch. De rit is vrijwel geheel vlak, en dus azen de sprinters op succes. Dat zullen ze een dag later opnieuw doen in de etappe Breda-Breda (195 kilometer). 

Na het Nederlandse openingsweekend vliegen de renners naar Spaans Baskenland waar de Vuelta a España op dinsdag wordt hervat met een heuvelachtige etappe. In de daaropvolgende tweeënhalve week valt er vooral in de bergen veel vuurwerk te verwachten. Onder meer in Asturië, op de Peñas Blancas en in de Sierra Nevada is het klimmen geblazen. De etappewedstrijd beleeft zijn grote finale na ruim drie weken met de afsluitende etappe in hartje Madrid

Tientallen ŠKODA's

Miljoenen mensen wereldwijd zitten de komende drie weken aan de buis gekluisterd om niets van het jaarlijkse wielerspektakel te missen. Zij maken daar opnieuw kennis met ŠKODA, dat sinds 2011 als officieel partner aan de Vuelta a España is verbonden. De karavaan telt tientallen ŠKODA's die als volgwagen benut worden. De auto's – veel daarvan zijn in het kenmerkende corrida-rood gekleurd – zijn op alle zware, uitdagende omstandigheden voorbereid, van lange verplaatsingen tot aan passages over slecht wegdek. Alles bij elkaar legt de organisatie meer dan een half miljoen kilometer met de ŠKODA's af om de wedstrijd in goede banen te leiden. 

Eerste elektrische ploegleiderswagen

Ook het peloton vertrouwt op ŠKODA, waaronder het Nederlandse Team Jumbo-Visma. De succesvolle ploeg - met ŠKODA als één van de belangrijkste sponsoren - die na de Tour-zege met Primož Roglič op jacht gaat naar de rode trui en zijn vierde eindzege op rij, rijdt met de stijlvolle ENYAQ COUPÉ iV. Dit model heeft een aandrijflijn met een 150 kW sterke elektromotor in combinatie met een 77 kWh accu. De ploegleiding van Team Jumbo-Visma kan op één laadbeurt meer dan 500 kilometer afleggen, wat ruimschoots voldoende is om de transfers van en naar het rennershotel te maken én om in koers support aan de renners te verlenen. Binnen 29 minuten is de accu bovendien opgeladen tot 80 procent. 


Betrokken bij wielersport

ŠKODA is als automerk nauw betrokken bij de wielersport. Václav Laurin en Václav Klement, de grondleggers van het merk, richtten in 1895 een fietsenfabriek op in Mladá Boleslav. Daarmee legden zij het fundament onder ŠKODA zoals we dat vandaag de dag kennen. Als 'motor achter de fietssport' promoot ŠKODA het fietsen op verschillende niveaus. Naast de Vuelta, de Tour de France en de Tour de France Femmes avec Zwift sponsort ŠKODA tal van andere internationale en nationale wielerwedstrijden.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Zo verliep de eerste botsproef 50 jaar geleden

De eerste ŠKODA die uit naam van de wetenschap tegen een muur werd gebotst, was een gele ŠKODA 100. Dat gebeurde 50 jaar geleden, in juni 1972. Een succesvolle crashtest was een vereiste om het model te exporteren naar westerse landen.

De botsproef werd uitgevoerd door het ÚVMV – het Tsjechoslowaakse onderzoeksinstituut voor motorvoertuigen. De overblijfselen van de testbaan bij het vliegveld van Praag liggen er nog, maar de betonnen barrière is inmiddels weggehaald.

Sissende stoomraket duwt de testauto's

De medewerkers van het ÚVMV moesten de testbaan en de benodigde apparatuur destijds grotendeels zelf bedenken en bouwen. Hun meest spraakmakende creatie was de stoomraket op wielen die de testauto naar de vereiste snelheid moest duwen.

De werking van de duwraket was rechttoe rechtaan: de tank werd gevuld met water, waarna elektrische verwarmingsspiralen het water in stoom veranderden. Wanneer de temperatuur en de druk precies goed waren, werd het mondstuk achterop geopend en kwam de raket in beweging. Je hoorde dan een zeer luid gesis. De auto werd krachtig naar voren geduwd en een rail in het asfalt geleidde de hele boel rechtdoor. Ongeveer 5 meter voor de betonnen muur eindigde de rail en remde de raket af, terwijl de testauto rechtdoor schoot.

Het was lastig om de testsnelheid precies goed te krijgen. De auto moest met 48,3 km/h tegen het vaste obstakel worden gereden. Iets sneller mocht ook. Er waren ingewikkelde formules die rekening hielden met het gewicht van de auto, de hoeveelheid water in de tank en de stoomdruk, maar de ingenieurs vertrouwden ook op hun ervaringen. Om te toetsen of ze de 48,3 km/h zouden halen, deden ze vooraf een testrit maar dan in de tegenovergestelde richting van de testbaan – het uiteinde van de rails zónder betonblok.

Maak kennis met FODRŠAMARUPUSOPR

Van de duwraket bestonden twee versies. De eerste kwam moeilijk op temperatuur als het koud was, dus kreeg de tweede een geïsoleerde watertank. De afwerking was ook fraaier, met een bliksemschicht op de zijkant en een naam achterop. Hiervoor werden de eerste twee letters van de namen van de teamleden op een rij gezet en zo ontstond de FODRŠAMARUPUSOPR. Weet je trouwens hoe je zo'n S met markant dakje typt? Zo typ je ŠKODA.

ŠKODA's eerste botsproef was een succes

Wanneer is een botsproef succesvol? Bij de eerste crashtest met de ŠKODA 100 was het essentieel dat de stuurkolom geen gevaar zou vormen. Om dat te toetsen, werd de test vastgelegd met een hogesnelheidscamera op klassieke 35mm-film. Maar pas nadat de film was ontwikkeld en verwerkt, wisten de ingenieurs of de verplaatsing van de stuurkolom tijdens de impact binnen de norm was. En dat was-ie! De ŠKODA 100 doorstond de test.

Lees ook: 200 tests om voetgangers en fietsers te beschermen

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

ŠKODA onthult eerste exterieurschetsen VISION 7S
  • Nieuw ontworpen front met zeer opvallend bumperdesign 
  • Ver naar buiten geplaatste smalle koplampen voor een T-vormig lichtcluster met 4 lampen
  • Krachtige bodembescherming, forse aerodynamische velgen en subtiel aflopende daklijn

Met de eerste exterieurschetsen van het VISION 7S studiemodel heeft ŠKODA opnieuw meer details van zijn nieuwe designtaal onthuld. De beelden lichten een tipje van de sluier op van het exterieur van de concept car en laten een krachtige SUV zien met een opvallend front en T-vormige koplampunits.

De exterieurschetsen van de volledig elektrische ŠKODA VISION 7S concept car tonen een nieuw ontworpen, opvallende voorzijde. De aanzienlijk bredere en plattere ŠKODA-grille is donker en gesloten. De koplampen, die ver richting de hoeken van het front zijn geposteerd, zijn onderverdeeld in twee rijen boven elkaar. Waarbij de scherp getrokken dagrijverlichtingsstrip erboven horizontaal doorloopt in de robuuste flanken, om zo een T-vormig lichtcluster te vormen.

De duidelijke contouren van de motorkap vormen samen de bekende ŠKODA-lijn. Daaronder beschikt de opvallende, compleet nieuw ontworpen bumper over zeven verticale luchtinlaten, waarvan de middelste in de kleur oranje is uitgevoerd. Het onderste gedeelte van de bumper is voorzien van aluminium bodembescherming. Forse aerodynamisch geoptimaliseerde velgen onderstrepen de krachtige looks van de VISION 7S. En profil zijn de cleane oppervlakken en subtiel naar achteren toe aflopende daklijn karakteristieke elementen.

Met ŠKODA's nieuwe designtaal als basis verenigt de VISION 7S bekende merkwaarden - zoals robuustheid, functionaliteit en authenticiteit – en onderscheidt hij zich verder door een ruimtelijk interieur, duurzame en milieuvriendelijke materialen en een aerodynamische, efficiënte carrosserie.

 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Waarom elektrische auto's snakken naar de herfst

Het verbruik en de actieradius van elektrische auto's worden beïnvloed door de buitentemperatuur. Meer nog dan bij auto's met een verbrandingsmotor. Want in de zomer en de winter moet niet alleen het interieur verwarmd of gekoeld worden, wat stroom kost, maar de temperatuur heeft ook gevolgen voor de efficiënte werking van het accupakket.

Wist je dat het koelen en verwarmen van het interieur niet worden meegerekend in de testcyclus van het WLTP-verbruik? De opgegeven actieradius is dus eigenlijk een mooi-weer-cijfer.

Batterijcellen werken graag bij 10 tot 35 graden

"De ideale werktemperatuur voor het accupakket ligt tussen de 10 en 35 graden Celsius. Dan hebben we het over de temperatuur in de batterijcellen. Bij hogere temperaturen wordt de batterijkoeling geactiveerd. Is het kouder, dan worden de chemische processen in de cellen vertraagd, waardoor de batterij minder stroom kan leveren of opnemen. Zo kan in de winter snelladen langer duren en wint de auto minder stroom terug bij het uitrollen. Wanneer de temperatuur tot onder het vriespunt daalt, wordt het accupakket verwarmd met warm water", legt David Pekárek uit. Hij werkt bij ŠKODA aan hoogspanningssystemen.

De passagiers in de auto willen het ook niet te warm of te koud hebben. Maar zowel de airco als de verwarming kost stroom en dus rijbereik. De optionele warmtepomp doet dit op een energiezuinige manier. "Zonnige lente- of herfstdagen zijn ideaal voor elektrische auto's. Dan geeft de zon het interieur een aangename temperatuur, zonder dat de auto hoeft de koelen of verwarmen. En voor de batterij geldt hetzelfde", aldus David.   

Zo beïnvloedt jouw rijstijl het stroomverbruik

De temperatuur in het accupakket wordt ook beïnvloed door je rijstijl. Door hard remmen en krachtig optrekken kan de batterij zo warm worden dat actieve koeling nodig is. Nog een manier waarop je als bestuurder het stroomverbruik kunt beïnvloeden, is met de gekozen snelheid. 130 km/h rijden kost veel meer stroom dan 100 km/h aanhouden. Dat we op de Nederlandse snelweg overdag overal honderd zijn gaan rijden, is dus bevorderlijk voor de actieradius.

Actieradius berekenen met ŠKODA's Range Calculator

Overweeg je de overstap naar elektrisch rijden te maken en ben je benieuwd hoe ver je komt met de ENYAQ iV of ENYAQ COUPÉ iV? Gebruik ŠKODA's Range Calculator om een ruwe schatting te krijgen. Kies simpelweg een model en ontdek hoe verschillende factoren de actieradius beïnvloeden.

Selecteer een seizoen, een omgeving (stad, buiten de stad, snelweg), je favoriete rijprogramma en het aantal personen in de auto. Je kunt zelfs invoeren op welke temperatuur je de klimaatregeling instelt. De Range Calculator toont meteen een schatting van het rijbereik. En jij weet nu waarom de voorspelde actieradius in de lente en de herfst het grootst is.

Lees ook: ŠKODA optimaliseert accumanagement en infotainment ENYAQ iV via nieuwe software-update

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Jouw autoradio weet hoe snel je rijdt en reageert daarop

GALA past niet alleen het volume van je liedje, audioboek of podcast aan, het verandert de frequentie van het geluid ook subtiel. Zo wordt meer bas toegevoegd bij lage snelheden en klinken er minder hoge tonen bij hogere snelheden. Deze functie maskeert de aanzwellende ruis die de motor, de banden en de rijwind veroorzaken als je sneller gaat rijden. Dankzij GALA merk je niet dat het omgevingsgeluid toeneemt en dus hoef je niet aan de volumeknoppen te zitten. Wij vinden dat Simply Clever.

Luidsprekers inbouwen is knokken om millimeters

De plaatsing van de luidsprekers is cruciaal voor de beste luisterervaring. Dat is letterlijk millimeterwerk. Dat de ŠKODA-interieurs zo ruim zijn, is voor een deel te danken aan de dunne deurpanelen. Maar hierdoor is er weinig plek voor de verschillende componenten. De luidsprekers concurreren met het raammechanisme, het deurmechaniek én het deurvak waarin een petfles past.

En omdat je luidsprekers niet zomaar overal kunt plaatsen, wordt de puzzel nog moeilijker. De woofer voor de lage tonen gaat in het stijfste, minst trillende deel van het portier en dat is de hoek bij het onderste scharnier. De speaker voor het middenspectrum wordt juist direct op het kunststof deurpaneel gemonteerd. De beste plaatsing vraagt een hoop uitproberen en luisteren van de technici.

De tweeter voor hoge tonen zat voorheen ook in de deur, maar die is verplaatst naar de voorste dakstijl. Dat klinkt zoveel beter. De laatste luidspreker zit op het dashboard en is misschien wel de belangrijkste. Zijn geluid kaatst via de voorruit in het interieur. Vooral stemmen (gezongen of gesproken) moeten van voren komen en niet van opzij.

Veiligheid wint van geluidskwaliteit

De strijd om de millimeters woedt tussen de verschillende teams van ŠKODA. De geluidsafdeling lobbyt bij de interieurontwerpers voor de optimale plaatsing van de luidsprekers, maar vaak resulteert dat in een compromis. Want als een medewerker van de afdeling veiligheid vindt dat de gyroscopische sensoren van de airbags daar moeten komen, dan heeft dat natuurlijk prioriteit.

Lees ook: Zo gaan de remmen van je auto langer mee

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder