Doorgaan naar hoofdcontent

Audi ontrafelt 8 mythen rondom autonoom rijden

AUDI
Audi ontrafelt 8 mythen rondom autonoom rijden
  • Hoe gaan zelfrijdende auto's de wereld van mobiliteit veranderen? De studie 'SocAIty' van het &Audi Initiative biedt inzichten
  • Technologie omgeven door mythen. Wat is waar?

Mythe nummer 1: 
Zelfrijdende auto's zijn straks net normale auto's. Alleen zonder bestuurder.

Vooral aerodynamica speelt een hoofdrol bij de actieradius van elektrische auto's en blijft een belangrijke rol spelen in het autodesign van de toekomst. Hoe auto's en andere vervoersmiddelen met de toenemende automatisering eruit gaan zien, zal niet radicaal veranderen. Wat wel duidelijk is, is dat design zich in de toekomst gaat richten op het interieur. Het comfort van de inzittenden krijgt prioriteit. Zo zullen de stoelen in bepaalde gebruikssituaties bijvoorbeeld niet langer noodzakelijkerwijs in de rijrichting staan. Deze vrijheid van interieurontwerp biedt individuele inzittenden een breed scala aan opties: communicatie of ontspanning, werk of jezelf tijdelijk terugtrekken uit het dagelijks leven. De ruimte voor passagiers wordt gemaximaliseerd door alles wat niet langer nodig is tijdelijk weg te werken, zoals de pedalen, versnellingspook en het stuur.


"Digitalisering stelt ons in staat om mobiliteit nog veiliger, persoonlijker en vooral slimmer te maken. Het doel is dat onze auto's naadloos integreren in het dagelijks leven van onze klanten. Zo creëren we een echte meerwaarde – door inzittenden tijd terug te geven voor dingen die voor hen belangrijk zijn," verklaart Oliver Hoffmann, Audi-bestuurslid voor technische ontwikkeling.


Mythe nummer 2: 
Zodra de software ontwikkeld en beschikbaar is, kunnen autonome auto's overal rijden.

Om zelfrijdende auto's op de weg te krijgen, is volledig betrouwbare software nodig die overal veiligheid garandeert. Dus niet alleen voor de auto en zijn inzittenden, maar ook voor zijn omgeving. Dit gaat het aanzien van onze steden stapsgewijs veranderen: zo moet de infrastructuur bijvoorbeeld worden uitgebreid met intelligente verkeerslichten en wegsensoren. Steden worden steeds digitaler en gaan een geschikt ecosysteem bieden voor het toenemende aantal geautomatiseerde voertuigen. Dit maakt steden veiliger en relaxter; idealiter stroomt het verkeer zonder verstoringen of filevorming door.

Mythe nummer 3:
Zelfrijdende auto's maken autorijden minder leuk.

Deze mythe houdt vele autoliefhebbers uit hun slaap: veroordeeld worden tot de rol van inactieve bijrijder. Sommigen zijn bang dat hun auto hen ervan weerhoudt om te genieten van het gasgeven en lekker zelf te sturen. Maar het tegenovergestelde is waar: zelfrijdende auto's gaan het rijplezier niet beëindigen. Geen enkele fabrikant zal zijn klanten beletten om zelf te sturen als zij dat willen. In de toekomst hebben voertuigbezitters nog steeds de keuze om zelf de auto te besturen of de controle over te geven aan de auto tijdens onaangename situaties als stop-and-go-verkeer op de snelweg.


Mythe nummer 4: 
Zelfrijdende auto's zijn kwetsbaar voor hackers.

Niet waar. Autonoom rijdende auto's zijn niet kwetsbaarder dan auto's die worden bestuurd. Dat gezegd hebbende kan de impact van een hack op veiligheidsgerelateerde systemen van een zelfrijdende auto ernstiger zijn. Om deze reden ontwikkelen fabrikanten voortdurend maatregelen die automobilisten beschermen tegen cyber-attacks en verbeteren ze de beschermingsmechanismen, zowel in de auto als daarbuiten. Naarmate auto's steeds meer connected raken met hun omgeving, nemen ook de inspanningen toe om te zorgen voor betrouwbare cyberbeveiliging die altijd up-to-date is.


Mythe nummer 5: 
Zelfrijdende auto's hebben minder parkeerruimte nodig.

Niet correct, zelfrijdende auto's hebben niet minder parkeerruimte nodig. Maar ze gaan parkeerplaatsen wel veel efficiënter gebruiken. Bovendien zou de voertuigdichtheid in grootstedelijke gebieden kunnen dalen als een toenemend aantal auto's wordt gedeeld. 

Mythe nummer 6: 

De technologie is er al, maar wetten over autonoom rijden ontbreken nog.

Het is waar dat de technologische ontwikkeling in landen als de VS of China sneller lijkt te gaan dan in Europa. Het is echter ook waar dat Duitse wetgevers al heel vroeg een wettelijk kader hebben opgesteld dat veiligheid voorop stelt bij de ontwikkeling en introductie van technologie voor zelfrijdende auto's. In dit opzicht wordt Duitsland zelfs internationaal gezien als pionier. Systemen voor autonoom rijden mogen sinds 2017 onder bepaalde omstandigheden handelingen overnemen die voorheen uitsluitend de verantwoordelijkheid waren van de mens (SAE level 3). Een wettelijk kader waardoor autonome voertuigen - level 4 en hoger - aan het openbaar verkeer mogen deelnemen, werd in juni 2021 vastgesteld. Zij het alleen binnen bepaalde gebieden (bijvoorbeeld A-naar-B-shuttleverkeer en people movers - bussen op aangewezen routes). Deze wet is een eerste stap naar meer integrale regelgeving, waar momenteel intensief aan wordt gewerkt. Het is dus een feit: de autoriteiten die de wetten uitvoeren, blokkeren de ontwikkeling niet. Ze volgen simpelweg het wettelijk vastgelegde principe op dat veiligheid voorop staat.

Mythe nummer 7: 
In extreme gevallen beslissen autonome voertuigen over leven of dood.

Wat autonoom rijden betreft, is het niet de auto die beslist, maar de mens die de auto heeft geprogrammeerd. De auto doet alleen wat de software hem aangeeft te doen. Onderzoeken tonen aan dat auto's aanzienlijk minder vatbaar zijn voor menselijke fouten dan mensen zelf. Autonoom rijdende auto's worden bijvoorbeeld nooit moe, zelfs niet bij de langste ritten.

Veel mensen worstelen met de vraag of een machine in een gevaarlijke situatie de juiste keuze kan maken. Het is niet voor het eerst dat een dergelijke vraag zich opdringt. In feite zijn deze ethische kwesties al decennia lang voer voor discussies, zoals wordt geïllustreerd in wat ook wel het 'trolley problem' wordt genoemd. Dit gedachte-experiment vraagt ​​je een situatie voor te stellen waarin iemand een op hol geslagen karretje naar een zijspoor dirigeert waar één persoon bewegingsloos op ligt. Daardoor wordt wel het leven gered van vijf mensen die op het oorspronkelijke spoor zijn vastgebonden. Is dit een strafbaar feit? Moet de persoon liever helemaal niets doen? Of heeft het individu juist gehandeld en daardoor de grootst mogelijke schade voorkomen?

Door de ontwikkeling van autonoom rijden is deze discussie opnieuw opgestart. Maar in het onderzoek zeggen experts dat een zelfrijdende auto in een gevaarlijke situatie niet zijn eigen beslissing neemt, maar dat de software dat doet die de keuzes van de makers weerspiegelt. Het kan en zal alleen de ethische beslissingen en waarden aannemen van de mensen die het ontwerpen - en deze toepassen zonder zijn eigen interpretatie.


"We moeten juist meer aandacht besteden aan de meer theoretische dilemma's om de werkelijke problemen aan te pakken waarmee bedrijven te maken hebben, zoals kwesties van aansprakelijkheid en risicobeoordeling," aldus Christoph Lütge, SocAIty-expert.


Mythe nummer 8: 
Vanwege de technologie zijn zelfrijdende auto's zo duur, dat maar weinig mensen ze kunnen betalen.

De ontwikkeling van zelfrijdende auto's vergt hoge investeringen. Op korte en middellange termijn heeft dit natuurlijk gevolgen voor de prijs van een zelfrijdende auto. Maar op de lange termijn – dat wil zeggen als ze klaar zijn voor serieproductie en de ontwikkelingskosten dienovereenkomstig zijn afgeschreven – zullen de prijzen dalen. Bovendien zal de voorspelde toename van de verkeersveiligheid de schade die een zelfrijdende auto oploopt aanzienlijk verminderen. Dit gaat op zijn beurt waarschijnlijk de reparatie- en verzekeringskosten verlagen. Een andere belangrijke factor is de verwachte verandering in het mobiliteitsgebruik. In grootstedelijke gebieden zullen sommige autonome voertuigen toebehoren aan mobiliteitsaanbieders in plaats van aan individuen, of ze worden gedeeld. Ook dit verhoogt de gebruiksefficiëntie en heeft een positief effect op de kosten.


19 gerenommeerde experts van over de hele wereld hebben vorig jaar bijgedragen aan de totstandkoming van het &Audi-onderzoek 'SocAIty - Autonomous Driving on the Road to Social Acceptance'. Het onderzoek behandelt onderwerpen als wetgeving, ethiek en data. Klik hier om de studie van 76 pagina's te downloaden.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Audi Connect plug & play verbindt nu ook Audi-modellen met ervaring met de online wereld
  • Audi Connect plug & play DataPlug koppelt Audi aan smartphone bestuurder
  • Handige ritregistratie, parkeerlocatie auto en brandstofhoeveelheid altijd inzichtelijk, automatisch service-afspraak inplannen en inzicht in rijstijl 


Audi introduceert Audi Connect plug & play voor de hoogwaardige Audi Selectie :plus-modellen. Deze Audi-occasions zonder af-fabriek Connect-functie worden voortaan voorzien van een DataPlug die de auto koppelt aan de smartphone van de berijder. Zo komen veel handige online functies binnen handbereik. Met de Audi Connect plug & play app zijn bijvoorbeeld ritten overzichtelijk te registreren en is de auto op afstand te lokaliseren. Ook laat hij de resterende hoeveelheid brandstof zien, biedt hij inzicht in de rijstijl en is eenvoudig automatisch een afspraak voor service in te plannen. Via de app kan de bestuurder bovendien snel contact maken met de Audi-dealer en - indien nodig - met hulpdiensten. 

Dankzij Audi Connect plug & play profiteren nu ook Audi-modellen met ervaring (vanaf bouwjaar 2008) van handige online functies die toegankelijk zijn via een smartphone (iOS of Android) en de gratis Audi Connect plug & play app.

Sluitende rittenregistratie

Audi Connect plug & play biedt toegang tot diverse handige functies. Eén ervan is de ritregistratiefunctie in de app, waarmee het mogelijk is om per rit aan te geven of deze zakelijk of privé was. Ook kan de eigenaar aangeven wat het doel van de rit was en eventueel notities invoeren. Het complete rittenoverzicht is eenvoudig te downloaden (PDF). 

Gemak en gemoedsrust

Maar Audi Connect plug & play biedt meer praktische functies. Via de app zijn bijvoorbeeld belangrijke voertuiggegevens zoals het chassisnummer en de registratiedatum beschikbaar. Ook is met de app altijd en overal te zien hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Bovendien wijst de app letterlijk de weg naar de auto. Dit is vooral handig bij parkeren op onbekend terrein. De bestuurder krijgt inzicht in zijn (zuinige) rijstijl, inclusief handige besparingstips én het is mogelijk om een serviceafspraak bij de dealer in te plannen. Via de app kan de eigenaar van de auto daarnaast eenvoudig contact opnemen met de dealer, bijvoorbeeld als er een lampje op het dashboard brandt. Als het nodig is, zijn ook hulpdiensten met de app op te roepen.

Primeur voor Audi Selectie :plus-modellen

Per direct worden de -niet af-fabriek connected- Audi Selectie :plus-modellen (met uitzondering van de Audi R8) bij verkoop standaard voorzien van de Audi Dataplug. Uiteraard krijgen kopers van een gebruikte Audi met dit kwaliteitskeurmerk een uitgebreide instructie over het gebruik van de nieuwe online functies. Binnenkort wordt Audi Connect plug & play ook beschikbaar voor meer ervaren Audi's zonder af-fabriek Connect-functie die momenteel al in Nederland rijden.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Audi 'powered' e-riksja's met gebruikte e-tron accu's
Showdebuut op GREENTECH FestivalE-mobility 'lite' volgens AudiLeusden, 17 juni 2022 – Audi geeft accu's uit elektrische auto's een bijzonder tweede leven. De Duits-Indiase startup Nunam heeft met behulp van Audi drie elektrische riksja's voor India ontwikkeld. Ze worden aangedreven door gebruikte accumodules uit Audi e-tron testvoertuigen. Het doel van het project is om te onderzoeken hoe...
Lees verder

Audi Q5 S edition Competition: de nieuwe top in design, sportiviteit en luxe
Q5 en Q5 Sportback topmodellen met een sportieve look, exclusief voor TFSI e PHEV-aandrijvingenAlle luxe, volledig digitaal en veel gebruiksgemakDe kracht en efficiency van plug-in hybride-aandrijving Leusden, 21 juni 2022 – De sportiviteit van de S edition, maar dan met nog meer luxe: Audi presenteert de Q5 en Q5 Sportback S edition Competition. De nieuwe topmodellen onderstrepen hun...
Lees verder

Vier beroemde Audi-ringen… en nu is er een vijfde
Audi, DKW, Horch en Wanderer in 1932 samen door als Auto Union AG 'De Vijfde Ring': expositie over het verhaal achter NSUVier in elkaar grijpende ringen… samen vormen ze het wereldberoemde merklogo van Audi, dat sinds 29 juni 1932 de fusie symboliseert van vier voorheen onafhankelijke autofabrikanten: Audi, DKW, Horch en Wanderer. Gezamenlijk vormen ze het merk dat we vandaag-de-dag kennen...
Lees verder

20 jaar Audi RS 6: de power station voor alledag
  • Eerste Audi RS 6 Avant uit 2002: unieke combinatie van dynamiek en gebruiksgemak
  • Volgende generaties: high-end technologie, power én efficiency
  • Huidige, vierde generatie Audi RS 6 Avant: de krachtigste ooit, wereldwijd een succes

De komst van de Audi RS 6 Avant is niet los te zien van de introductie van de sportieve RS 4 in 1999. Deze krachtigste Avant binnen de A4-serie bleek een schot in de roos. Daarom dacht het merk met de vier ringen na over een volgende stap. Snel daarna startte de ontwikkeling van de Audi RS 6 Avant op basis van de Audi A6 (generatie C5). Daarbij speelden intensieve tests op de Nordschleife van de Nürburgring een hoofdrol. Door de variaties in bochten, wegdek én de hoogteverschillen staat één kilometer op dit roemruchte circuit gelijk aan 15 testkilometers op de openbare weg. De nieuwe RS 6 Avant werd ook onder andere extreme omstandigheden getest, bijvoorbeeld in de ijzige kou van Zweden en Finland, in de hitte van Zuid-Afrika en Death Valley (VS), in de bergen van Oostenrijk en op het hogesnelheidscircuit Nardó in Italië.

Het officiële debuut

De Audi RS 6 Avant (C5; geproduceerd van 2002 t/m 2004) debuteerde in een passende setting: tijdens de 24-uursrace van de Nürburgring verzorgden dertig modellen een indrukwekkende parade. De eerste Audi RS 6-modellen (331 kW/450 pk) werden grotendeels vervaardigd op de reguliere productielijn van de Audi A6. Specifieke RS 6-elementen als de sideskirts, de intercooler voor de V8, het aangepaste luchtinlaatkanaal en de speciale velgen werden met de hand gemonteerd bij quattro GmbH, het huidige Audi Sport. In eerste instantie werden zo dagelijks twintig exemplaren geproduceerd.

De tweede generatie: tiencilinder met 580 pk

Met de tweede generatie RS 6 Avant (C6; 2008-2010) zocht Audi de grenzen van de technologie op. Dit model had een 5,0-liter V10 met twee turbo's. Deze motor met dry-sump-smering uit de racerij was goed voor een vermogen van maar liefst 426 kW/580 pk. Dit maakte de RS 6 tot de krachtigste Audi van dat moment. De prestaties en de sound van de RS 6 Avant waren eveneens uitzonderlijk. De indrukwekkende hightech features streelden ook andere zintuigen: onder de motorkap was de V10 biturbo een genot voor het oog. Overigens werden specifieke versies van deze tiencilinderkrachtbron ook gebruikt in de Audi S8, de Audi R8 en de Lamborghini Gallardo. Er is ook een klein aantal Limousine-modellen van de RS 6 C6 geproduceerd.

Terugkeer van de V8

In de derde generatie (C7; 2013-2018) keerde de V8 terug in de Audi RS 6 Avant. De 4.0 V8 twinturbo was lichter dan de V10 én verder naar achteren geplaatst. Dit resulteerde in een betere gewichtsverdeling, wat zich weer vertaalde in een nog dynamischer weggedrag, vooral in bochten. De derde generatie van de Audi RS 6 was met 412 kW/560 pk weliswaar op papier iets minder krachtig dan zijn voorganger, maar hij presteerde op alle fronten aanmerkelijk beter. Mede dankzij de razendsnel schakelende achttraps automatische transmissie en launch control duurde de acceleratie van 0-100 km/u bijvoorbeeld maar 3,9 seconden. De voorganger met V10 had hier 4,4 s voor nodig. De V8 was van nature al zuiniger dan de V10. Standaard cilinderuitschakeling droeg bij aan de extra efficiency.

De huidige Audi RS 6: uitgesproken krachtig

De Audi RS 6 Avant van de huidige generatie (C8; vanaf 2019-heden) heeft een uiterlijk waarmee hij zijn power en dynamiek duidelijk onderstreept. Vergeleken met de 'reguliere' Audi A6 zijn de wielkasten bijvoorbeeld met 4 centimeter verbreed. Zo bieden ze plaats aan de standaard 21 inch velgen van Audi Sport. Ook heeft hij grote luchtinlaten vóór en ovale uitlaatpijpen die nog eens 33% groter zijn dan die van zijn voorganger. Hij deelt zijn vlakke Matrix LED lichtunits met de RS 7 en daardoor heeft hij een specifieke (eigen) motorkap nodig. Om een idee te geven: de A6 en de RS 6 Avant van de huidige generatie hebben slechts drie exterieurcomponenten met elkaar gemeen. Alle andere zijn RS 6-specifiek. Dat neemt niet weg dat klanten keuze hebben. Ze kunnen het uitgesproken karakter extra kracht bij zetten door te opteren voor specifieke optiepakketten en/ of individuele accessoires.

De huidige Audi RS 6 Avant is de krachtigste ooit. Zijn 4,0-liter V8 biturbo levert een vermogen van 441 kW/600 pk en een maximaal koppel van 800 Nm. De acceleratie van 0-100 duurt slechts 3,6 seconden, de topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Optioneel is 305 km/u mogelijk. Ook op het gebied van efficiency heeft de RS 6 van de C8-generatie nieuwe stappen gezet. Als eerste RS 6 maakt het huidige model namelijk gebruik van mild-hybridetechnologie met een 48V elektrisch systeem en een eigen accu. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om te 'zeilen' met uitgeschakelde V8.

Ten slotte is er nog een laatste primeur: de huidige RS 6 Avant is de eerste die ook leverbaar is in de Verenigde Staten. Mede daardoor is hij nu wereldwijd een sportief succesnummer.

Vanaf het begin: DRC

Al sinds de eerste generatie beschikt de Audi RS 6 Avant over een verlaagd Dynamic Ride Control-onderstel. De eerste versie werd speciaal voor de RS 6 (C5) ontwikkeld. Schokdempers die door middel van olieleidingen diagonaal met elkaar verbonden waren, zijn een belangrijk kenmerk. Deze slimme opzet beperkt de neiging tot overhellen. Door de jaren heen is het DRC-onderstel verder verbeterd en verfijnd. In de C6 deden instelbare schokdempers hun intrede. Ook vandaag de dag is de RS 6 hiermee leverbaar. De derde generatie (C7) op zijn beurt was de eerste RS 6 Avant met standaard adaptieve luchtvering. Mede door DRC hebben alle RS 6 Avant-modellen één belangrijk kenmerk met elkaar gemeen: ze bieden optimale dynamiek en zijn tegelijkertijd zeer geschikt voor dagelijks gebruik. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Audi werkt samen met Netflix aan "The Gray Man"
  • Vier Audi's te zien in nieuwe actiethriller, geregisseerd door Joe & Anthony Russo
  • Nu in première op Netflix

The Gray Man is de nieuwste actiethriller met een sterrencast die onder meer bestaat uit Ryan Gosling (Sierra Six), Chris Evans (Lloyd Hansen), Ana de Armas (Dani Miranda), Jessica Henwick (Suzanne Brewer), Regé-Jean Page (Denny Carmichael), Wagner Moura (Laszlo).

Vier Audi's in de spotlights

De elektrische Audi RS e-tron GT is de auto van hoofdrolspeler Ryan Gosling (Sierra Six) en de andere  elektrische Audi, de Q4 Sportback e-tron wordt gereden door actrice Ana de Armas (agent Dani Miranda).

De Audi RS 7 Sportback is te zien in een achtervolgingsscène met eveneens Dani Miranda achter het stuur en de Audi R8 Coupé maakt zijn opwachting in een scene met acteur Dhanush (Avik San).

In een korte film vertelt Audi het verhaal achter de Audi Q4 Sportback e-tron, die gaat over hoe agent Dani Miranda voor het eerst kennismaakte met haar elektrische auto. De samenwerking tussen Audi en Netflix is te zien in bijna 30 landen over de hele wereld. 

Ga naar progress.audi voor meer informatie over hoe de gebroeders Russo met Audi hebben samengewerkt om The Gray Man te maken: The Gray Man – Russo Brothers en The Gray Man – New Perspectives.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder

Europa's beste Audi-professionals op het gebied van techniek en service komen uit Nederland
  • Nederlands Audi-team zet topprestaties neer tijdens jaarlijkse Audi Twin Cup finale

De Audi Twin Cup is een jaarlijks gehouden competitie voor het wereldwijde netwerk van monteurs en service adviseurs. Het 6-koppige Nederlandse team, 'The Dutch Lions', bestond uit de twee beste Nederlandse teams die eerder dit jaar de nationale finale van de competitie hadden gewonnen: het technische team van Audi-dealer Auto Poppe uit Goes en het service team van Audi-dealer Pouw uit Rijssen.

De praktijkgerichte internationale finale werd gehouden op de Audi Campus in München. De teams werden er getest op hun technische expertise met speciaal voor dit doel geprepareerde auto's en ook uitgedaagd om hun knowhow te tonen op het gebied van service en advies.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Lees verder